Blog
Conform legislației în vigoare din România, conducătorii auto sunt obligați ca atunci când temperaturile ating pragul de 7 grade Celsius să asigure autoturismului anvelope de iarnă. Dar cum rămâne cu anvelopele de vară? Ce prevederi legale există în acest sens? De ce nu ar putea conducătorii auto să circule în permanență cu anvelope all season pe șoselele din România? Ce teste trebuie să treacă niște anvelope auto de vară pentru a putea fi considerate o investiție în adevăratul sens al cuvântului și nu doar o achiziție ce trebuie facută o dată la o perioada de timp?
Pentru a fi în siguranță pe șosea, conducătorii auto trebuie să se asigure că autoturismul lor se deplasează în linie dreapta și că nu există niciun fel de probleme în modul de funcționare al acestuia. Astfel, dacă întâmpinați dificultăți la menținerea direcției sau dacă ați făcut unele schimbări la sistemul de suspensie sau de direcție, trebuie să va programați într-un centru specializat pentru a face geometria roților. Chiar și în cazul în care mașina suferă un impact mai serios, cauzat, de exemplu, de o groapă mai adâncă, este necesar să faceți geometria roților.
Mai devreme sau mai târziu, orice șofer întâmpină probleme cu mașina pe care o conduce și ajunge să caute piese de schimb pentru aceasta. Dacă în trecut căutarea presupunea mult timp pierdut cu deplasările, efort și chiar stări de nervozitate din cauză că piesele pentru mașină se găseau mai greu, acum soluția este online-ul.
Dar – mereu există un dar – faptul că există atât de multe magazine de piese auto online poate fi o reală problemă. Și, dacă nu știm exact cum să le triem, atunci s-ar putea ca toate avantajele online-ului să dispară, să pierdem mai mult timp, energie și chiar bani. Cum alegem corect un magazin de piese auto online? Despre asta vom vorbi în cele ce urmează!
Majoritatea anvelopelor au o durată de viață de aproximativ 10 ani. Chiar și-așa, specialiștii recomandă ca la cinci sau șase ani să se examineze starea lor de către o persoană calificată. Folosirea unor modele defecte, ale căror nereguli nu se pot observa așa ușor dacă nu există experiență, poate pune în pericol siguranța conducătorilor auto, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic.
Ce vrem de fapt să spunem este că durata de viață a unor anvelope nu poate fi știută exact. Ea depinde de un număr mare de factori, dintre care: modelul benzii de rulare, obiceiurile șoferului, condițiile de drum, clima, modul prin care au fost îngrijite etc. Așadar, în cazul în care, în urma verificărilor, anvelopele prezintă anumite nereguli, este necesară achiziționarea altora noi.
Dacă te pregătești să pleci în concediu cu mașina, nu uita ca, înainte să pornești la drum, să te asiguri că tu și familia ta veți fi în siguranță pe tot parcursul călătoriei.
De la verificarea anumitor piese auto, la verificarea uleiului, a sistemului de frânare sau a presiunii în anvelope, fiecare șofer trebuie să își pregătească mașina pentru drum și, cel mai important, nu trebuie să lase aceste verificări pe ultima sută de metri. Este recomandat să faci o revizie auto în service pentru a putea parcurge corespunzător majoritatea etapelor prezentate mai jos, însă în cazul unora dintre ele te poți descurca și singur.
Când vine vorba de alegerea unui magazin piese auto este recomandat să iei în considerare mai multe criterii pentru că diferențele dintre piesele auto originale și cele aftermarket pot fi decisive pentru buna funcționare a autoturismului.
Kparts, magazinul tău de piese auto de calitate la prețuri corecte, îți pune la dispoziție o gamă variată de piese și accesorii auto de calitate, care îți vor fi livrate în maximum 48 de ore. Însă, așa cum te-am obișnuit deja, nu vrem să îți spunem ce să alegi, ci ne propunem ca de fiecare dată să îți oferim toate argumentele necesare pentru ca tu să poți face singur alegerea potrivită.
În cele ce urmează îți prezentăm, așadar, câteva aspecte care diferențiază Kparts de restul magazinelor similare de pe piață.
Discurile de frana se schimba de obicei intre 40.000 si 50.000 de kilometri, chiar daca unii "meseriasi" vor incerca sa te convinga ca acestea pot rezista chiar si 100.000, sau ca trebuie sa il schimbi doar cand ajunge la jumatatea din grosimea initiala.
Dar cum recunosti un disc uzat? Ei bine, destul de simplu. In primul rand, poti verifica punand degetul pe suprafata de frecare, spre margini. Daca simti o asa zisa "buza", mai exact o diferenta de nivel mai mare de 2 milimetri, acel disc trebuie schimbat. Este foarte important de stiut ca, la fel ca si in cazul placutelor, daca schimbi un disc de frana, trebuie sa-i inlocuiesti si perechea. Destul de logic, zic eu.
Neglijenta este modalitatea prin care multi soferi isi bat joc de masinile lor fara ca macar sa-si dea seama. Una dintre cele mai omise aspecte la un autoturism este distributia.
Ce este distributia? Distributia se refera la acele subansambluri ale motorului care au rolul de a sincroniza componentele responsabile de admisie, evacuare si pozitia cilindrilor, astfel incat sa se respecte timpii de ardere ai motorului. Ea este alcatuita din curea dintata de antrenare, rola de ghidare, rola intinzatoare si pompa de apa (unde este cazul). Unii producatori de autoturisme au inlocuit cureaua cu un lant de distributie. Daca nu este inlocuita la timp, uzura curelei sau a lantului va duce inevitabil la ruperea dintilor sau chiar ruperea curelei.
Destul de putini soferi stiu ca uzura ambreiajului este accelerata atunci cand abordam un stil agresiv de condus. Acest obicei nesanatos aduce pagube importante atat masinii dumneavoastra, cat si bugetului, pentru ca durata de viata a ambreiajului este redusa cu circa 60%.
Unul dintre cele mai importante si scumpe consumabile de la un automobil il reprezinta ambreiajul, inlocuirea lui realizandu-se de obicei dupa 110.000 de kilometri, in functie de modelul masinii. Pentru cei care nu stiu, ambreiajul are rolul de a transmite miscarea de rotatie a motorului catre cutia de viteze iar aceasta, la randul ei, transforma miscarea de rotatie in miscare de translatie.